Наше насіння - Ваш урожай!

Величні екзоти на нашому подвір'ї

   Ось уже минуло 6 років, як ми побачили і закохались в незвичну для наших країв квітку. Закохались і стали вирощувати її в себе. Бругмансія деревовидна ( лат. Brugmansia candida) – вид тропічної рослини роду Бругмансія сімейства Пасльонових ( Solanaceae ). Це невеличкі деревця чи кущі рясно вкриті великими квітами-дзвонами. На кущі одночасно може цвісти 100-200 квіток! Батьківщина цієї прекрасної рослини Південна Америка, Еквадор, Перу, Індія. Як культурна рослина, культивується по всьому світу як у відкритому грунті, так і в оранжереях. На теренах нашої країни переважно вирощується як горщикова культура. Бругмансія деревовидна – отруйна рослина, містить атропін, тропанові алкалоїди, скополамін. Тому після роботи з нею обов’язково слід помити руки, попередити дітей, що ці квіти краще не чіпати. В Латинській Америці широко використовують її лікувальні властивості для лікування абсцесів, пухлин, ревматизму, астми, очних інфекцій, артрозів. Відомо про використання бругмансії деревовидної в цілительських цілях перуанськими індіанцями. За їх віруваннями ця рослина здатна надавати знання, як лікувати захворювання, в традиції вона носить назву «рослина-учитель». Ми ж цінуємо бругмансію за красу і велич її квітів, за приємний аромат, який вона дарує щовечора. На даний час в нашій сім’ї є лише 5 сортів різного забарвлення : білого, кремового, яскраво-
 
оранжевого лимонного та рожевого. А забарвлення у цієї квітки буває навіть яскраво червоного, персикового, малинового кольорів! За будовою у бругмансій зустрічаються прості, напівмахрові, махрові і навіть двохрівневі квіти. На відміну від дурманів, квіти у бругмансій завжди опущені до низу, а листя значно більше ( 20-30 см). В літературі можна зустріти інформацію, що в регіонах з помірно теплим кліматом бругмансію можна залишати на зиму у відкритому грунті, зрізавши наземну частину і прикривши її шаром листя. Ми пробували два сезони залишати бругмансію зимувати, тому з впевненістю заявляємо , що це намарно. З власного досвіду рекомендуємо на зимівлю вносити її до світлого прохолодного приміщення. Це може бути веранда, найхолодніша кімната ( не більше +15 ), зимовий сад, опалювана теплиця. В погребах та підвалах ця рослина може і не перезимувати – загниває надземна частина.

Не потрібно хвилюватись, коли бругмансія почне скидати листя, - це цілком природній процес, або ж в приміщенні занадто тепло чи недостатнє освітлення. З осені ми ніколи не обрізаємо дерево, без травм воно краще почуватиметься. А рано навесні ( лютий – березень ) до початку нового росту у бругмансій вкорочуємо довге віття і пересаджуємо їх в свіжу землю. Тоді можна почати уже інтенсивніше поливати рослину, щоб вивести її із стану спокою. Відмітили, що бругмансія дуже любить різного виду підживлення. Ми використовуємо гумат калію, зброджений курячий послід. Отримані при обрізуванні гілки йдуть на черенки. Ранньовесняне черенкування отримало нашу перевагу тому, що восени і взимку рослини знаходяться в стані спокою, тому черенки вкоріняються дуже довго, а то й зовсім загнивають.
А от весною рослина активно починає рости, той черенки швидко вкорінюються. Черенки ставимо в банки з водою, можна додати 1-2 таблетки активованого вугілля. Через два тижні, коли з’являються корінці, черенки висаджуємо в горщики з поживним грунтом. Також можна вирощувати бругмансію деревовидну з насіння, але воно не завжди достигає. Коли мине загроза весняних заморозків, наші улюблені квіти виносимо на вулицю, деякі рослини висаджуємо у відкритий грунт, інші залишаємо у великих горщиках. Бругмансія любить сонце, але боїться пересихання і спеки, у неї може обпасти листя, не зав’язуватись квіти. Тому догляд включає в себе своєчасний полив, підживлення 1 раз в тиждень, підсипання свіжої землі до горщиків, зрошування водою листя рослин. Зі шкідників, то іноді може напасти тля чи павутинний кліщ, а пізньої осені, коли на городах зібрали врожай картоплі, - буває нашестя колорадського жука. З цими непроханими гостями ми спілкуємось за допомогою «Актофіту». Бругмансія деревовидна є чудовою окрасою нашого подвіря і прибутковою справою для сім’ї. Адже наш український народ є справжнім поціновувачем усього прекрасного, дуже любить квіти, оспівує їх красу у віршах, піснях, різних виробах. Кожен з вас може вирощувати цю екзотичну рослину в себе вдома, лише потрібно проявити терпіння, запастись гарним насіннєвим матеріалом і прикласти трішки праці й любові. Успіхів вам! Іванна Білоус квітникар-практик с. Прислуч, Хмельницька обл..