Наше насіння - Ваш урожай!

Про солому

Якби знав, де упадеш, - то й соломку підстелив !

Все нове, добре забуте старе. Зараз дуже багато інформації про мульчування. Можна навіть чути : «В моду входить» ! Та насправді не входить а повертається. Це чудовий природній процес ідеально продуманий Богом. Які гарні, поживні грунти у лісі ! Ой ! А там ж ніхто не оре і не сипе мінеральних добрив?!! Там листя й трави, гілля й гриби мульчують землю і з роками перетворюють у такий бажаний огородниками грунт. Добре, що люди прислухаються до Природи, і перестали цілими возами вивозити органіку восени з городів, підпалювати залишки соломи чи листя. Яке це щастя, - годувати всі ці живі корисні організми, які живуть на твоїй рідній, родовій землі .

Ми вже давно не виносимо зелень у відрах до межі, все залишається на грядках. Більше того, на 2х га землі вирощуємо зернові тому й багаті органічною соломою, якою щедро вкриваєм потрібні нам ділянки. Дуже важливо розуміти, що зараз поля великих фермерських господарств обробляються різними видами інсектицидів, пестицидів, фунгіцидів іще якохось там …цидів, про які нам краще й не знати. І вся ця таблиця  Менделеєва залишається в стеблах соломи, і невідомо, чи розпадеться за кілька десятків років. Тому будьте вдумливі і не спішіть тягти до себе на грядки тюки такої соломи.
Можете використовувати скошену траву, різного виду органіку.
До речі, завдяки частому скошуванню трави, у вас буде гарний щільний газон і без підсіювання спеціальних трав.

А щодо нас, то з достатньою кількістю хорошої, рідненької соломи ми вчинили так. Під огорожею у нас був травник не цільового використання з прісною землею. Ми замульчували його щільною метровою товщиною. І гарно, і відпочити м’яко, і за кілька років земля перетвориться там на чудовий перегній,і дасть Бог, заложим там виноградник.

А ще є експериментально-показовий городик серед молодого саду, який уже 2гий рік теж щільно замульчовуєм соломою. Минулого року це було зроблено на весні ,а в цьому сезоні – з осені. Звичайно, осіннє укривання землі ефективніше і доречніше . Хочеться відмітити. Що за перше літо город в соломі порадував : щільний покрив не давав пробитись бурянам, навіть у найспекотливішу погоду під соломою зберігалась волога, ну і море, справжнє море червяків-трудівників. Рослини гарно росли і розвивались, щедро плодоносили. Добре на соломі було в першу чергу томатам, а також перцям,картоплі, кавунам, цибулі.

Цієї осені шар мульчі сягав 30 – 40 см. За зиму він зляжиться, уплотниться. А на весні, у ньому будуть робитися лунки  і висаджуватись розсада, висіватись насіння.

І що цікаво, сусіди спершу весь час допитувались, коли переоремо солому серед городу, а потім стали розпитувати що і як ? І це ще раз підтверджує , що найкращий приклад не той, що на словах, а той що на ділі.

Будьмо чесними, мудрими,слухаймо Природу, любімо землю і вона одарує нас своїми багатствами та врожаями. Удачі і добра всім !  

Іванна Білоус с. Прислуч , Полонського р-н , Хмельницької обл..