Наше насіння - Ваш урожай!

Органічний баштан біля будинку

Невже нам ,городникам та дачникам,не соромно купувати привозні кавуни та  дині, не боязко частувати ними своїх дітей та внуків? Так вже склалося,що я мала змогу бачити вирощування баштанних культур у великих обсягах, і куштувати ті плоди з ризиком для свого здоров*я не було ніякого бажання. Інше діло – свої, домашні, як то кажуть,- « без хімії», з любов*ю. Тим паче , що виростити власноруч 8-12 кг кавунчика чи 2-3 кг диню не просто легко , а одне задоволення. Всіх скептично налаштованих одразу запевню – клімат став набагато теплішим , і у нас на межі Хмельницької і Житомирської областей в зоні Лісостепу , прекрасно почувають себе ці чудо-ягоди. Звичайно , місце під баштан необхідно вибрати сонячне та щоб по сусідству не росли огірки, кабачки, гарбузи. Насіння кавунів та динь спокійно висівайте прямо в грунт , тоді , коли й сієте огірки. Кавуном сорту «Крімсон Світ» пересівали постаті картоплі , особливого догляду за ним не було; просапували із бараболею , картоплю підгорнули і до осені там ніхто не ходив. Іноді заглядали в гудиння , бачили невеличкі полосаті плоди . А от коли збирали врожай картопельки , то всі ласували чудо-кавунами й дивувались як у нас в селі таке виросло! Згадалося те , що на розломані ягоди сідали бджоли та оси і за кілька годин виїдали солодкий м*якуш !!! До кавуна , обробленого «хімією» комахи не підлетять ! Так от , ці кавуни з картоплі звезли і склали на одну купу з гарбузами і накрили їх. Хочу відмітити лежкість цього сорту , адже кавунчики «Крімсон Світ» наша родина споживала ще 18 грудня !    

  В минулому році я робила ще й розсаду у стаканчиках. Поспішати з її висівом не люблю , бо витягнута розсада довше приживається і врожаю як такого не слід чекати . Висівала насіння на початку квітня  , в фазі двох справжніх листків пересадила у грунт на відстані 1 м по 2 рослини у здобрену перегноєм і піском лунку . Із залізних дуг роблю міні-тепличку і накриваю пльонкою . Добре рослини замульчувати сіном чи соломою .На перших порах можна полити два-три рази . Повністю забираю тепличку , як минає загроза заморозків і ночі стають теплі .Такі кавуни й дині достигають на 2-2,5 неділі раніше від тих ,що посіяні одразу в грунт . Можете скористатись органічним ноу-хау японських фермерів , які біля стебла баштанної культури висаджують 1-2 цибулинки-тиканки чи лука-порея ( ті мікроорганізми , які живуть на коренях цибулі , лікують коріння кавунів і у вас не має потреби «чимось» їх пшикати). Добре зарекомендували себе такі сорти кавунів як Сніжок (дуже солодкий аж сипкий) , Княжич , Шуга Бебі (як наш Огоньок ,тільки більш солодкий ) , середньостиглий Чарльстон Грей . З динь я щороку сію Колхозніцу і Тітовку , сподобалась дуже динька Ананас з  Професійного Насіння . А найбільше подобається , коли мій син іде з городу і несе поперед себе великого кавунця , промовляючи : « Мамо , він на мене так гарно дивився , мабуть , проситься , щоб ми його зїли !!!» Пробуйте , вирощуйте баштанні культури у себе на грядках , пригощайте ними своїх рідних і друзів , залучайте до цієї щасливої праці діток , робіть на землі з любовю і вдячністю і , звичайно , здоровішайте з кожним сезоном!